Hoppa till innehåll

Medlemsmail mars

Socialdemokratiska Israelvänner, medlemsbrev 2013-03-17

1. Årsavgift 2013 – påminnelse!

2. Årsmöte 2013 hålls på ABF-huset i Stockholm den 12 maj kl. 14.00

3. Övernattningsmöjlighet för medlemmar som inte bor i Stockholm

4. Vad händer i Israel?

 

1. Det är nu hög tid att betala årsavgiften för 2013. Medlemsavgiften är 300 kr/år. Studerande, arbetslösa och pensionärer betalar 100 kr. Bankgiro: 496-2965.

2. Föreningen har sitt årsmöte söndagen den 12 maj kl. 14.00 på ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Nomineringar för val av styrelse och revisorer ska ske senast fyra veckor före årsmötets öppnande till av föregående årsmöte vald valberedning. Årsmöteshandlingar sänds ut senast två veckor före årsmötet. Valberedningens sammankallande är Göran Eriksson, goran.eriksson@abf.se, mobil 0708 – 699 470.

3. Övernattningsmöjlighet i Stockholm

De medlemmar som bor i Stockholm och som har möjlighet att erbjuda övernattningsmöjlighet för medlemmar som inte bor i Stockholm, nu närmast t.ex. vid årsmötet den 12/5 – hör av er till ordföranden, ulla@rydbeck.se eller ring 0705-13 13 97.

4. Vad händer i Israel?

Med bara lite mer än tre dygn kvar innan den utökade tidsfristen för koalitionsbyggandet skulle ha löpt ut nåddes slutligen en överenskommelse mellan partierna Likud-Beitenu, Yesh Atid och HaBayit HaYehudi. Israels nya koalitionsregering kommer även att inkludera HaTnua, vars partiledare Tzipi Livni var först att ge sitt stöd till Binyamin Netanyahu.

Israel får en finansminister som varken har ekonomisk eller politisk erfarenhet, nämligen journalisten Yair Lapid. Likud-Beitenu får 11 ministrar mot de andra som tillsammans har 10, vilket ger Likud majoritet i regeringen. Antalet ministerposter har minskats från 31 till 21, vilket måste ses som en framgång. Benyamin Netanyahu är självskriven premiärminister och blir även utrikesminister tills det står klart om Avigdor Lieberman blir frikänd i den pågående rättsprocessen. Övriga ministerposter fördelas mellan partierna Likud-Beitenu, Yesh Atid (Yair Lapid), HaBayit HaYehudi (Naftali Bennett) och HaTnua (Zipi Livni). Därmed förfogar den nya koalitionsregeringen över 68 mandat av Knessets totalt 120. Kadima och de ortodoxa partierna hålls utanför regeringen.

Det sista hindret i förhandlingarna uppges ha varit kampen om utbildningsministeriet, som Likud tidigare har kontrollerat och som Yesh Atid nu krävde för egen del. Omfattande utbildningsreformer var ett av Yesh Atids vallöften, vilket gjorde att partiet vägrade böja sig på den punkten. Netanyahu tvingades därför lyfta ut sina egna för att få till en fungerande koalition. Det är nog ingen överdrift att säga att han fått offra sin popularitet inom Likud för att få fortsätta i regeringsställning. Frågan är hur stort det interna missnöjet är, och vilka konsekvenser det får på sikt.

Om inget oväntat inträffar kommer Binyamin Netanyahu att presentera sitt koalitionsförslag för president Shimon Peres snarast. Tanken är att den nya regeringen kommer att avlägga ämbetseden på måndag, två dagar innan USA:s president Barack Obama inleder sitt statsbesök.

Det har varit en lång process att komma fram till denna regering, och om den kommer att visa sig stark och handlingskraftig är svårt att sia om. De partier som var framgångsrika, både i valet och regeringsförhandlingarna har båda partiledare som är oerfarna av politik – Yair Lapid (Yesh Atid) och Naftali Bennett (HaBayit HaYedudi), men de visade prov på uthållighet i att vara trogna den pakt de slöt – att hålla ihop – antingen inom regeringen tillsammans eller utanför tillsammans. Nu får man se tiden an och se om de lyckas göra det som de lovade i valkampanjen – att driva igenom reformer inom värnplikt, utbildning, och valsystem, samt att pressa ner de höga levnadskostnaderna. Tyvärr har det tidigare visat sig att lika snabbt som man kan vinna en opinion lika snabbt kan man rasa ner. Det kan bli upp som en sol och ner som en pannkaka – det har hänt förr i den israeliska politiken.

Labor står alltså utanför denna samlingsregering och hur partiet ska agera i opposition är svårt att gissa, troligen fortsätter man strategin att stärka partiet internt och visa på de stora orättvisor som finns i det israeliska samhället.

 

För styrelsen,

Ulla Rydbeck, ordförande, 0705-13 13 97

Socialdemokratiska Israelvänner

www.s-israelvanner.se

info@s-israelvanner.se