Hoppa till innehåll

Tyska ”Ung vänster” om Israel och Hamas

När vi diskuterar Israel och försvarar landets existens – även om det så sker med tydliga ställningstaganden mot ockupationspolitik och högerstyre – så får vi ändå höra från vissa debattörer att vi ”inte är vänster” och att vi borde byta parti till Liberalerna eller Kristdemokraterna.

Vi ser det givetvis på ett annat vis. För oss är det en självklarhet att som socialdemokrater stå upp för att judar ska kunna leva under självständighet efter århundraden av att ha blivit utsatta för rasism och våld – inte minst här i Europa. Efter Nazitysklands judehat med Förintelsen som dess värsta uttryck är det givet att man som antifascist behöver stå upp för Israel. Israel fungerar på många sätt som ett flyktingläger för judar runt om i världen som vill känna samhörighet och som vill skyddas från antisemitism och förföljelse.

Därför är det glädjande att se ställningstaganden från exempelvis den tyska vänstern. I Tyskland har man haft stor anledning till självrannsakan, inte bara på grund av nazismen utan också på grund av att antisemitismen där visat sitt fula tryne även inom den radikala vänstern. Den antisemitismen har dock mött på ett stort internt motstånd, till skillnad mot i många andra länder. I Tyskland är det således många som ser det som självklart att ta upp kampen mot antisemitism – även den som uttrycker sig som ”kritik mot Israel”. Det är i dessa grupperingar givet att solidarisera sig med den israeliska vänstern – och att ta avstånd från det djupt konservativa tillika rasistiska, sexistiska och homofoba Hamas.

I den kampen görs också klara ställningstaganden för Israel. Här är ett exempel från Linksjugend [’solid] (den tyska motsvarigheten till Ung Vänster). Detta postades för ett par dagar sedan och är här översatt till svenska:

Inlägg från Linksjugend ['solid]

”Sörj de döda – hata Hamas!

Situationen i Mellanöstern eskalerar för närvarande igen, med många civila döda på båda sidor. Linksjugend [’solid] fördömer det terroristiska Hamas pågående beskjutning av civila områden i Israel av på starkast möjliga sätt! Under de senaste 48 timmarna har över 1 000 raketer avfyrats från Gazaremsan, främst mot civila områden i Israel. Många kunde oskadliggöras tack vare de israeliska försvarssystemen, andra landade ändå. Flera människor dog, många är skadade. Många fler dog som ett resultat av de israeliska motattackerna på Hamas vapenförråd, gömda i civila byggnader. Det är inte första gången, och tyvärr inte sista gången heller som Hamas har använt civila som mänskliga sköldar. Genom att göra detta provocerade Hamas medvetet fram civila dödsfall.

Tidigare oroligheter mellan palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor i östra Jerusalem kan aldrig motivera attacker mot civila. Hamas är inte alls intresserade av att försvara sig mot vräkningar. Deras uttalade mål är att få bort Israel från kartan. Hamas behöver den pågående konflikten med Israel som en maktbas – de använder den som förevändning för att undertrycka den demokratiska oppositionen i Gaza, och den är också grunden för det stöd som de fortfarande har hos delar av befolkningen. Detta är en av de faktorer som bidrar till den pågående eskaleringen, och som gör det svårt att hitta en fredlig lösning på konflikterna. Hamas är inte en heroisk motståndsorganisation där de förtryckta organiserar sig själva, utan en islamistisk terrormilis som bara strävar efter sina egna intressen i konflikten och som välkomnar civila offer.

Våra tankar är med offren och deras familjer på båda sidor och vi hoppas att konflikten kommer att ta slut inom kort. Vår solidaritet går till vänstergrupperna i Israel och Palestina som kämpar för det. För oss är det emellertid också tydligt – ​​det kan inte finnas någon långvarig fred i Mellanöstern så länge det antisemitiska Hamas har ansvaret i Gaza och undertrycker den demokratiska oppositionen. Således: Befria Gaza från Hamas!”

Linksjugend [’solid]