Hoppa till innehåll

Palestinierna anklagar Kerry för att gå Israels väg

Ur Haaretz 13.12.12

Palestiniska talespersoner anklagar den amerikanske utrikesministern John Kerry för att riskera att fredsförhandlingarna bryter samman genom att gå Israels vägar. Tidningen Al-Ayam, som anses vara ett språkrör för den palestinska myndigheten, uppgav under tisdagen (10/12) att deras källor anklagar John Kerry för att inta en alltför israelvänlig linje i fredsförhandlingarna när det gäller säkerhetsfrågorna och att det kommer att få följder vid de fortsatta samtalen.

President Abbas har krävt klarläggande av Kerry om de fortsatta bosättningarna, frisläppandet av fångar och de palestinska invändningarna mot säkerhetsplanen. Det verkar som att de fortsatta samtalen kommer att vara baserade på förutsättningar som palestinierna inte kan acceptera och Kerry kommer i så falla att bära ansvaret om fredsförhandlingarna bryter samman.

Att palestinska talespersoner levererar så stark kritik mot Kerry är nytt och de menar att Kerrys påståenden om att fredssamtalen gör framsteg saknar grund. Man menar att främsta orsaken till att förhandlingarna står stilla är att premiärminister Netanyahu prioriterar sin egen koalition framför framsteg i samtalen.

John Kerry anländer till Israel på torsdagen (12/12) för att diskutera sina planer på att presentera ett ramavtal under de kommande veckorna. Kerrys mål sägs vara att pressa Abbas och Netanyahu att beslut i konfliktens kärnfrågor och med ramavtalet som bas komma till mer detaljerade överenskommelser. Enligt Kerry är de möjliga lösningarna av kärnfrågorna kända sedan tidigare och ett ramavtal skulle behandla kärnfrågorna liksom riktlinjer för de fortsatta förhandlingarna.

Samtidigt varnade Tzipi Livni sina regeringskamrater för riskerna med att inte komma fram till en överenskommelse och det förekommer spekulationer om en nybildad regering där Avoda skulle ingå.