Hoppa till innehåll

Netanyahu stoppar bosättningar

Ur Haaretz 12.11.13

Netanyahu stoppar bosättningar

Efter visst tumult beordrade premiärminister Benyamin Netanyahu stopp för 24 000 bostäder på Västbanken efter att USA krävt förklaringar från Israel och palestinierna hotat att avblåsa fredssamtalen. Bland annat skulle man bygga bostäder i det känsliga E – 1 området utanför Jerusalem. Bostadsminister Uri Ariel, som ses som en företrädare för bosättarna, fick en reprimand för att ha låtit begära in anbud för byggandet av bosättningarna. Netanyahu betonade att anbudsbegäran ”saknar juridisk eller praktisk betydelse” , men skapar onödiga spänningar samtidigt som Israel försöker påverka ett eventuellt avtal mellan USA och Iran.

En uppsatt palestinsk tjänsteman uppgav i en kommentar att alltfler personer i det palestinska ledarskapet vill avbryta förhandlingarna och i stället vända sig till FN, medan medhjälpare nära Abbas talade om att det inte kommer att ske utan samordning med USA. Han menade att ett avbrytande av förhandlingarna vore att spela Uri Ariel och bosättarna i händerna.

USA krävde förklaringar av Israel och förnekade all kännedom om planerna. ” Vi är djupt oroade av dessa senaste rapporterna att över 24.000 ytterligare enheter är i tidigt planeringsskede. Vi har alltid ansett att bosättningarna är olagliga”, sa Nationella säkerhetsrådet talesperson.