Hoppa till innehåll

Kartorna som lurar många i Israel-/Palestina­frågan

Fusket med kartorna: “Palestinian Loss of Land”
Fusket med kartorna: “Palestinian Loss of Land”. Bilden kommer ursprungligen från Katapult Magazin.

I debatten kring Israel och Palestina märker man ofta av att många baserar sina ståndpunkter på ganska vaga fakta – speciellt den här kartan påverkar många. Problemet är att det är en karta som lurar betraktaren på flera sätt, så som propaganda ofta är tänkt att göra.

Trots att de flesta som kritiserar Israel gör det på grund av ockupationen av Västbanken och Gaza, som blev en följd av Junikriget 1967, så är den landförlusten inte med alls (det passar nämligen inte in i bilden man vill måla upp av att Israel bara tar mer och mer land). Man har också valt att blunda för att området var ett mandat innan Israel bildades, på uppdrag av Nationernas Förbund. Likaså blundar man för att varken Gaza eller Västbanken var palestinska mellan 1948 och 1967, utan kontrollerades av Egypten respektive Jordanien. I och med Osloprocessen på 90-talet fick palestinierna självstyre för första gången under all denna tid.

Till viss del kan man förklara den ensidighet som finns i Sverige kring dessa frågor med vilken spridning den här typen av felaktig information har lyckats få. För att det ska närma sig fred är det viktigt att använda korrekta fakta – inte antiisraelisk propaganda.

[Bilden kommer ursprungligen från Katapult Magazin.]