Hoppa till innehåll

Israels ”demokratibetyg”: 7,84

The Economist Intelligence Unit har precis släppt en ny rapport över demokratins status i världen. Sverige ligger på en hedrande tredje plats, och det är en kamp vi måste fortsätta jobba med!

Israel ligger på delad 27:e plats ihop med Estland. De ligger bättre till än länder som Italien, Tjeckien och Belgien. Israels ”betyg” ligger på 7,84 – och det har överlag ökat de senaste tio åren. Bland andra länder i Mellanöstern och Nordafrika så ligger Tunisien på en hedrande andra plats med 6,59. Palestina har fått 3,83 och klassas som en auktoritär stat.

De ska dock ha nytt val snart i Palestina, vilket är positivt för deras demokratiska utveckling. Siffrorna talar dock sitt tydliga språk när det gäller de dubbla måttstockar som Israel möts med. Israel döms ut av dessa krafter – vissa vill bojkotta dem helt, medan andra bara vill prata med små marginaliserade partier och organisationer. Samtidigt ställs inte i närheten av samma krav på Israels motparter i de konflikter som landet dras med. Här kallar vissa av debattörerna till och med Hamas för sina ”vänner”. Märklig logik!