Hoppa till innehåll

Hur ser självrannsakan ut efter Hamid Zafar-skandalen?

Antisemitism finns i ungefär samma utsträckning bland de som röstar på Socialdemokraterna som de som röstar på Moderaterna. En skillnad är att den är något högre när den relaterar till Israel bland socialdemokrater. Men när det gäller annan, ofta mer klassisk antisemitism, är antisemitismen minst lika förekommande inom anhängare till M, C, L och KD — värst är den hos SD. Detta enligt undersökningar publicerade av Forum för levande historia.

I veckan har det avslöjats hur en högt uppsatt moderat uttryckt antisemitiska föreställningar, värre än vad som förekommit bland företrädare för etablerade riksdagspartier under lång tid tillbaka.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på ETC, påminner här dock om att antisemitismen dyker upp titt som tätt även i vänstersammanhang.

Den här typen av kritik mot de egna leden behövs, och man ser liknande artiklar publiceras lite då och då av olika vänsterskribenter. När ska de konservativa, nationalistiska och liberala skribenterna följa i samma fotspår? Som det sett ut hittills skriver de i stort sett bara fördömande artiklar om antisemitism när de kan utnyttja det för att trycka dit vänsteranhängare och muslimer. Självrannsakan lyser med sin frånvaro.