Hoppa till innehåll

EU lovar miljardavtal till Israel och Palestinska myndigheten vid fredsavtal

Haaretz 131213

Inom kort väntas Eurepeiska unionen tillkännage att det kommer att erbjuda ett stort biståndspaket till Israel och den Palestinska myndigheten med ett viktigt villkor: de måste underteckna fredsavtalet (final status).  Tanken är att EU erbjuder Israel och den Palestinska myndigheten samma så medlemskapskapsliknande villkor. Beslutet ska ha godkänts i går vid ett möte för EU: s utrikes-och säkerhetspolitik i Bryssel med ambassadörer de 28 medlemsländerna. Förslaget lotsas fram av Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien och USA: s utrikesminister John Kerry har välkomnat initiativet.

Israels och den framtida palestinska statens status höjs till ” Special privilegierat partnerskap” och är det närmast man kan komma till att bli kandidatland. Det innebär en ökad tillgång till EU-marknaden, närmare kulturella och vetenskapliga band till EU, borttagande av handels- och investeringshinder, främjande av business-to-business, förstärkt politisk dialog och utvecklat säkerhetssamarbete med  internationella garantier för sådana viktiga säkerhetsfrågor som Iran , kriget mot terrorn , underrättelsesamarbete och mycket mer .

Värdet av samarbetet uppskattats till flera miljarder euro och förbättrar förbättrar Israels internationella ställning avsevärt. Utkastet till beslut berömmer premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmoud Abbas för deras engagemang i fredsförhandlingarna, men beklagar byggandet i israeliska bosättningar på Västbanken och ” varnar för åtgärder som undergräver förhandlingarna”.