Erkänna staten Israel – vad säger SIV?

Intervjuad av Expressen i dag som Socialdemokratiska Israelvänners SIV s ordförande – om Stefan Löfvens uttalande i regeringsförklaringen att Sverige ska erkänna Palestina. Jag säger så här: “Måste balanseras mot krav”
Ulla Rydbeck, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, är förvånad över att Stefan Löfvens ställningstagande för Palestina väcker så starka reaktioner. Men hon hoppas att S-ledaren även kommer ställa krav på Palestina:
– Det får inte stanna vid detta. Det här att erkänna staten Palestina måste balanseras mot krav att den palestinska sidan fullt ut erkänner Israel. Och man måste ha förståelse och respekt för israels utsatta position, säger Ulla Rydbeck. – Vad jag därutöver sa till journalisten var att detta förhoppningsvis blir ett ställningstagande som bidrar på ett positivt sätt till fredsprocessen. Stefan Löfven säger att det inte finns någon exakt tidtabell men “så snart som möjligt”. Viktigt är att krav ställs på att Israel erkänns av alla parter i denna konflikt. Att den israeliska högerregeringen reagerar med extremen utrikesminister Avigdor Liberman är inte att förvånas över. Delar av den israeliska oppositionen välkomnar Sveriges ställningstagande, och menar att detta kan påverka i rätt riktning.Det är också viktigt att Sverige med Stefan Löfven nu säger att Sverige ska spela en aktiv roll i fredsprocessen. För detta ska vara trovärdigt är att man behåller en balanserad position där man har goda kontakter med båda sidor i konflikten. För oss i Socialdemokratiska Israelvänner – SIV är det mycket viktigt att man ser till Israels geopolitiskt utsatta position.

3 svar på ”Erkänna staten Israel – vad säger SIV?”

 1. “Det här att erkänna staten Palestina måste balanseras mot krav att den palestinska sidan fullt ut erkänner Israel. ”

  Jag förstår inte logiken här. Idag har vi en situation där Israel inte erkänner Palestina liksom Palestina inte erkänner Israel fullt ut (även om de kommer närmare än israelerna). Varför skall vi ensidigt ställa krav på Palestina för att erkänna dem, inte skulle ni komma på tanken att kräva att Israel skulle behöva erkänna Palestina för att vi i Sverige skulle se dess regim som legitim?

 2. Den judiska påsken är inte bara en religiös helg.

  På de gamla Artzi-kibbutzerna (marxister/ateister) firades (och firas fortfarande) påsken som politisk helg. Det handlar om att minnas det judiska folkets befrielse från slaveriet i Egypten och om det judiska folkets befrielse i vår tid, det vill säga sionismen.

  Ända sedan jag deltog i min första sedermåltid på kibbutz Tsuba påsken 1973 har jag inspirerats av helgens radikala frihetstema.

  Den judiska påsken är en universell inspiratör för förtryckta människor. Runt om i världen har frihetskämpar funnit en förebild i judars kamp, både i det gamla Egypten och i dagens Israel.

  Därför tycker jag att SIV borde kunna uppmärksamma Pesach-temat på ett trevligt festligt sätt. Ungefär som samfundet Sverige-Israel varje december har ett möte med Chanukka-tema. (Samfundet är ju för övrigt lika “ojudiskt” och “oreligiöst” som SIV.)

 3. Jag anser att det är rätt av Sverige att erkänna staten Palestina!.
  Erkännandet av Palestina ligger väl i linje med kravet på en demokratisk tvåstatslösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *