Hoppa till innehåll

Alexandria Ocasio-Cortez avfärdar minnesstund för Yitzhak Rabin

Alexandria Ocasio-Cortez har seglat upp som en talangfull demokratisk politiker, speciellt för de som vill se en mer vänsterradikal politik. Senaste dagarna har det dock visat sig att hon gett vika för antiisraeliska krafter. Hon skulle medverka i en minnesstund för Yitzhak Rabin, med en amerikansk systerorganisation till den israeliska fredsrörelsen, Americans for Peace Now.

Yitzhak Rabin fick ge sitt liv för sin kamp för fred mellan Israel och Palestina, detta efter att han mördades av en högerextremist 1995. Den högerextremisten var mot en tvåstatslösning och ville således göra sig av med Rabin för att det målet inte skulle kunna uppnås. I de propalestinska leden finns motsvarande extremister som är mot tvåstatslösningen, men av antiisraeliska skäl. De gillar inte heller den israeliska fredsrörelsen eller Yitzhak Rabin eftersom de sistnämnda kämpar för en tvåstatslösning (där förstås både Israel och Palestina ingår).

Därför gav de sig på ”AOC”, och hon visade tyvärr inte mod och ledarskap nog att stå upp för det val hon hade gjort, att medverka på minnesstunden. Michael Rubin, ordförande för Labour Friends of Israel i Storbritannien, skriver här en läsvärd krönika om det hela.