Hoppa till innehåll

Vi debatterar med Palestinagrupperna i Tidningen Syre

Vi premiärdebatterar i Tidningen Syre, en replik på en debattartikel av Palestinagrupperna.

Läs vår första replik: För Palestina, eller bara emot Israel?

Läs vår andra replik: Palestinagrupperna förlänger Israels ockupation

”Palestinagrupperna har i flera decennier beklagat sig över att Israel haft för mycket influenser från Europa. Per Gahrton kallade Israel ’europeisk intränglingsstat’ och att det var ett ’kolonialt övergrepp’ att judar återigen skulle ha sitt hemland i Israel. Att judar behövde självstyre där de slapp rasism, förtryck och massmord – det såg alltså Palestinagrupperna som något negativt. Judarna skulle hålla sig i Europa.

Det är mycket i resonemanget som skaver. För det första så härstammar de flesta israeler från länder som Irak och Marocko, inte Polen eller Ryssland. Det mest anmärkningsvärda är dock bristen på solidaritet med judar som behövde fly massmord i just Polen och Ryssland.

På senare år har det dock visat sig att Israel influeras allt mindre av västliga ideal. Israel blir mer som grannländerna – mer konservativt, mer religiöst och mer korrupt. Men då byter Palestinagrupperna ställning. Nu börjar man istället kritisera att Israel inte liknar Europa. Det är en typisk dubbelbestraffning där Israel angrips hur de än gör.”