Hoppa till innehåll
Väggmålning på barn med texten "Bring them home now".

Replik till forskare i GP: Det israeliska folket ska inte lämnas i sticket

Sex forskare skriver i GP 26/6 att de står bakom en Israelbojkott. Bakom vänliga paroller om folkrätt döljer sig dock vänsterextremism och skygglappar för det terrorhot som både Israel och Sverige utsätts för.

Som vanligt förvränger debattörerna sanningen i sina påhopp på Israel. Det påstås att en palestinsk professor häktats efter att ha kritiserat kriget. I själva verket ifrågasatte hon vittnesmål om Hamas våldtäkter som lögner. Och detta alltså från en forskare som beskrivs som feminist! Polisen tyckte att hennes sammanvägda uttalanden skulle ses som uppvigling. Det tyckte inte det israeliska universitetet, och heller inte rättsväsendet. Hon släpptes således snabbt.

Att bli felaktigt frihetsberövad ett dygn är naturligtvis inte bra. På grund av detta tar debattörerna ställning mot Israel och för Palestina. Jämförelsevis så blir man inte felaktigt frihetsberövad ett dygn som israel eller jude i Palestina – man blir lynchad. Varje gång det kommer rapporter om israeler som hamnat på villovägar i palestinska städer, så kan man läsa om hur våldsamma mobbar går samman för att försöka döda dem. I anslutning till Västbanken har Israel satt upp stora röda skyltar om att det är livsfarligt att beträda territoriet. Den etniska rensningen av palestinska storstäder är alltså fullbordad – där är det judefritt. Politiska dissidenter lever ett liknande liv. Människorättsgrupper har vittnat om att meningsmotståndare torteras till döds.

Detta vill debattörerna inte beröra. Istället nämns Ilan Pappés bok om etnisk rensning. Ilan Pappé är gammal kommunist, och det är – utifrån det – man bör analysera hans verk. Den mycket mer ansedde historikern Benny Morris är socialdemokrat, och hans infallsvinklar och kritik av Pappé lyfts således inte fram. Det är då ingen överraskning att Palestinadebattörer ofta har koppling till den kommunistiska vänstern. Hammaren och skäran, samt slagord om revolution, är beståndsdel i var och varannan demonstration.

För några veckor sedan rapporterade tidningen ETC att israelisk teknik hjälper till att skydda svenska riksdagsledamöter från terrorattentat. På grund av desinformation om socialtjänsten (dessutom framförd på en av de största propalestinska manifestationerna) så har Sverige hamnat i skottgluggen för fundamentalistiska terrorister. Vi har tidigare sett hur israeliska underrättelser satt stopp för flera terrorattacker runt om i Norden. Varför ska vi bojkotta de som vill skydda oss från detta?

Israel själva är än mer utsatta. Hizbollah är en av världens rikaste terrorgrupper, med flera massmord på judar runt om i världen på sitt samvete. Iran vill förgöra Israel, och misstänks utveckla kärnvapen. Kritisera gärna Netanyahus styre, men israeler och Israel som land ska inte lämnas i sticket. Där krävs fortsatt solidaritet, inte bojkott!