Hoppa till innehåll
Hamas-terrorister dödar människor på en kibbutz.

Replik: Inget krig utan Hamas massaker

I Folkhemmet Opinion 18/12 (Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf) skriver Ivan Volodkevich och Benjamin Olofsson att olika attityder till krigen mellan Ryssland/Ukraina respektive Hamas/Israel skulle bero på rasism. Att solidariteten med Ukraina tar sig andra uttryck än med Hamas eller Palestina beror huvudsakligen på helt andra orsaker.

För det första har Ukraina aldrig begett sig in i Ryssland med tusentals milismän där de våldtagit och dödat civila så som Hamas gjorde den 7 oktober. Ukraina har istället försvarat sig mot ryska soldater som tagit sig in i deras land. För det andra har Ukraina aldrig deklarerat att deras mål är att utplåna Ryssland eller att döda alla ryssar. Det har däremot Hamas gjort gentemot Israel och judarna. Ukrainas premiärminister Volodymyr Zelenskyj gör samma jämförelse och har liknat Hamas massakrer vid Rysslands invasion: ”Den enda skillnaden är att det är en terroristorganisation som attackerar Israel, och en terroriststat som attackerade Ukraina.”

De svepande och fördömande hållningarna gentemot ”Sverige och västvärlden” som debattörerna gör är heller inte konstruktiva om man vill sträva efter fred, demokrati och mänskliga rättigheter. För det första är kritiken inte korrekt. Både EU och USA förespråkar en tvåstatslösning och att självförsvaret från Israels sida måste ske enligt folkrätten. Det är förstås ingen som vill att civila palestinier ska drabbas. Däremot är det många som är förstående med att Israel inte vill bo granne med en terrorgrupp som uttryckligen sagt att de vill utföra liknande massakrer om och om igen. SVT-dokumentären ”Massakern på musikfestivalen” ger en skrämmande inblick i vad Hamas vill utsätta tusentals israeler för.

Blickar man bortanför ”Sverige och västvärlden”, och ser till det land som många palestinier och enstaka propalestinska vänsterextremister nu hyllar – Jemen – så är det allt annat än ett föredöme. Jemens demokratiindex ligger på 1,95 av 10. Jemen får absolut bottenbetyg av ITUC, den internationella fackliga samorganisationen, i deras Global Rights Index. Lika dåligt är det om man undersöker jämställdhet och hur FN ser på situationen för kvinnorna i Jemen. Bara häromdagen rapporterade QX att fler än ett dussin män dömts till döden för homosexualitet i Huthi-kontrollerade delar av Jemen. Och någon antirasism är det heller inte tal om: Huthirebellernas slogan är ”Död åt Amerika, död åt Israel, förbanna judarna och seger till Islam”.

Det är ett varningstecken när vänsteranhängare börjar anamma första halvan av en sådan paroll. Givetvis är det sunt att vilja utveckla Sverige och västvärlden, men samtidigt får vi inte glömma att tack vare socialdemokratin, feminismen, hbtq-rörelsen och så vidare så har Sverige och stora delar av Europa utvecklats till några av de mest demokratiska och jämlika ställena i världen.

Debattörerna skriver också att de tror att Israels syfte skulle vara att ”utplåna Gaza och mörda palestinier”. Utan Hamas massakrer hade kriget naturligtvis aldrig ägt rum. Hamas har själva sagt att det är värt priset, och kalkylerade alltså med de palestinska dödsoffren. Över 70 procent av palestinierna har uppgett att det var bra att attacken den 7 oktober utfördes. Men om den israeliska gisslan släpps fria, och om Hamas blir verkningslösa, då har Israel på nytt ingen anledning att strida. Detta ingick också som medskick i hur EU röstade senast om vapenvilan. Låt oss nu hoppas att det blir verklighet!