Hoppa till innehåll

Replik i GP: Var är Björkåfrihets sympati för de israeliska offren?

Följande replik är publicerad i Göteborgs-Posten 24 oktober 2023.

Hamas har precis dödat 1300 israeler på en helg, fler än under hela andra intifadan. Även de mest nitiska Israelmotståndarna har kostat på sig att uttrycka sympati med alla dessa offer. Inte ett ord om detta nämns av Björkåfrihet. För att få fred måste vi agera på ett betydligt mindre svartvitt sätt. Vi måste känna solidaritet med både palestinier och israeler.

Björkåfrihets onyanserade analyser gör att de låter som en kopia av Iran. Iran lägger all skuld på Israel. Björkåfrihet likaså. Iran benämner Israels agerande som folkmord. Björkåfrihet likaså.

Just när det gäller folkmord har Forum för levande historia ett omfattande material. Där framgår även hur politiska aktörer missbrukar begreppet i PR-syfte. De påpekar att ordet väcker obehag, men att jämförelserna ”vädjar till emotion och vilja, inte till kunskap”.

Grupper som Björkåfrihet har alltid använt dessa PR-begrepp för att demonisera Israel. Om Israel skulle genomföra folkmord, då borde ju befolkningen närma sig noll. FN-statistik visar snarast på hur kurvan går stabilt uppåt.

Det som Israel gjort genom uppmaningen att lämna norra Gaza, det är att säkerställa att så få civila som möjligt ska skadas. Hade Israel inlett en markoffensiv utan detta, då hade de civila verkligen drabbats. Björkåfrihet tillämpar alltså härskartekniken dubbelbestraffning – hur Israel än gör blir de angripna.

Björkåfrihet ifrågasätter i stället Israels rätt till självförsvar. Detta vore en återgång till judars situation innan Israel existerade. De var då helt i händerna på majoritetsbefolkningen, och i Mellanöstern var det ofta förbjudet för judar att slå tillbaka om de blev misshandlade av en muslim. I Ryssland utsattes judar för omfattande pogromer av kristna, och i Europa för Förintelsen. Om “Aldrig mer” ska vara något mer än en paroll så måste man givetvis solidarisera sig med Israel. Den israeliske författaren Amos Oz menade att hela Israel i princip är ett enda stort judiskt flyktingläger.

Givetvis ska det bli fred. Israel har försökt gång på gång. Men Hamas är inte intresserat av fred. Deras mål är att Israel ska utplånas och att i stort sett alla judar ska dödas eller fördrivas. De vill göra om sina massakrer mot kibbutzerna och musikfestivalen – men över hela Israel. Med sådana grannar är det naturligt att Israel försöker skydda sig. Skulle Björkåfrihets önskemål om helt slopad blockad förverkligas så skulle Hamas få det ännu enklare att importera vapen från Iran, och ännu enklare att ta sig in i Israel och kunna begå fler massmord.

Något har gått helt fel i en ”solidaritetsorganisation” som har så låg solidaritet med judar. Befria nu Palestina – från ockupation och från Hamas. Det gynnar såväl palestinierna som israelerna.