Hoppa till innehåll

Replik: Hamas är palestiniernas värsta fiende

Artikeln är publicerad i Syre: Hamas är palestiniernas värsta fiende

Palestinagrupperna skriver i Syre 2/2 att Israel i decennier ägnat sig åt fördrivning av palestinier, och att de skulle vilja göra Gazaremsan obeboelig.

Det är en väldigt märklig ”etnisk rensning” och ”fördrivning av palestinier”, när statistiken visar att antalet invånare i Gaza fördubblats de senaste 20 åren. Återigen framstår det som att Palestinagrupperna inte har intresse i det palestinska samhället, utan att allt bara handlar om att hetsa mot Israel.

Givetvis är många palestinier nu på flykt. Detta eftersom Hamas startat krig och själva sagt att det är värt priset att palestinier offras som martyrer. Palestinagrupperna har därmed rätt i att följden av Hamas attack är ännu en katastrof för palestinierna.

Detta är inte första gången som de palestinska miliserna orsakar katastrofala resultat. År efter år har de valt att utföra terrordåd, och trott att det skulle gynna dem bättre än diplomati. Men det har alltså bara lett till död och lidande för såväl israeler som palestinierna själva. En fredlig inställning hade lett till en egen stat redan 1948. Mahmud Abbas har sagt att det var ett misstag att rösta nej till FN:s delningsplan 1947.

Man nämner också straffrihet för extrema bosättare och andra som begår våldsbrott. De ska naturligtvis straffas. Men återigen: Palestinagrupperna tycks inte bry sig om Palestina. Där finns inte bara straffrihet för våldsbrott, utan man belönas rikligen via ”martyrfonden” om man mördar civila i Israel.

Stor brist på verklighetsförankring är det också när de tror att EU och USA skulle stå bakom två högerextrema kufar i Israel. EU och USA står fast vid tvåstatslösningen. Dessa parter kräver dock också att den israeliska gisslan släpps fria och att Hamas försvinner. Detta är förstås självklara krav för en framtid i regionen. Hamas är både israelernas och palestiniernas största fiende. Eller hur är inställningen till Hamas i Palestinagrupperna? Är det som i Norrköping, där er kontaktperson inte vill ta avstånd från Hamas och även samverkat med grupper som hyllat 7 oktober-attackerna?