Hoppa till innehåll

Om israeliska vänstern i Aftonbladet

Det är sorgligt att det gått sämre och sämre för Socialdemokraterna i Israel. Tidigare ledde de Israel i flera decennier efter att landet grundades, men i dagsläget får de bara några procent av rösterna. Anders Lindberg skriver om detta på Aftonbladets ledarsida.

Han nämner hur det varit skadligt för partiet att röra sig åt mitten, och även att man ska vara trogen sina idéer. Han nämner också att de gamla väljarna blivit desillusionerade – men inte varför.

Många har nämligen blivit mittenväljare eftersom tron på fred fick sig en ordentlig törn – dels efter att Ehud Baraks fredsförslag möttes med självmordsattacker under den andra intifadan, dels att det inte alls ledde till fred när Israel drog sig undan områden i Libanon och Gaza (det ledde istället till att områdena togs över av Hizbollah och Hamas).

Därav tappade många tron på konceptet ”land mot fred” verkligen kommer leda till fred. Även om det finns många palestinier som vill ha fred så finns det tyvärr även väldigt många som inte vill det. Dessa insikter inom det israeliska samhället är också väldigt viktiga att föra fram i debatten!