Hoppa till innehåll
Medarbetare från pronazistisk tidning leder propalestinska protesterna på Göteborgs universitet.

Medarbetare från pronazistisk tidning leder ”propalestinska” protesterna på Göteborgs universitet

Tidningen Dagens ETC gjorde i dag ett reportage från protesterna för Gaza som nu slagit upp tältläger vid ett par svenska universitet. Vad som inte framgår i artikeln är att talespersonen för protesterna är en medarbetare från det högerextrema projektet Nya Dagbladet. Stiftelsen Expo beskriver tidningen som ”NMR-vänlig”. Den rödgröna tidningen Syre har beskrivit deras organisation så här:

”Sajten har sedan starten präglats [av] öppen antisemitism, konspirationism, rasideologi och pronazism. (…) Bland annat har den ledande svenska förintelseförnekaren Lars Adelskogh publicerat rent förintelseförnekande artiklar på sajten. Tidningen har gått ut till försvar för den ökända förintelseförnekaren och rasideologen David Duke som tidigare varit ledare i Ku klux klan. Chefredaktören Marcus Andersson förnekar själv Förintelsen i en ledare i tidningen från 2020. (…) Nya Dagbladet [argumenterar] för att nationalister ska rösta på nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det högerextrema Alternativ för Sverige anses inte tillräckligt radikalt.”

Just konspirationism är en annan stor beståndsdel i medarbetarens politiska karriär. Han är återkommande skribent för konspirationsteorisajterna Newsvoice och Global Politics. Tidningarnas profil karaktäriseras av pseudovetenskap, klimatförnekelse och vaccinationsmotstånd.
Så här skriver ETC om honom i dagens artikel: ”Protesterna i svenska städer sker efter att USA skakats av studentprotester de senaste veckorna. Aktionen på tisdagen är, enligt Andi Olluri, student och ansvarig för information vid protesten, den första i sitt slag i Sverige sedan Israels krig mot Hamas startade.”

Den politiska bakgrunden är alltså djupt förankrad i den högerextrema, antisemitiska och konspirationsteoretiska rörelsen. Det senaste året har Andi Olluri dock börjat infiltrera flera vänstertidningar, nästan enbart med ett budskap som är kritiskt mot Ukraina och mot Israel. Han har fått artiklar publicerade i Flamman (kopplad till Vänsterpartiet), i Syre och i Parabol.
Det är många som pekat på hur drivkraften i att arbeta mot Israel inte nödvändigtvis alls har med solidaritet med palestinier att göra, utan med hat mot Israel (och emellanåt, ett underliggande hat mot judar). Expo skriver i en artikel om just konspirationismen: ”I konspirationstänkandet finns antisemitismen som ständig följeslagare.”

Det är hög tid för den propalestinska rörelsen och vänstern att göra en ordentlig uppstädning. För att nå fred behöver vi motarbeta all extremism och rasism, även om den förkläds i en skrud av ”mänskliga rättigheter” och ”Israelkritik”.