Hoppa till innehåll

Israels fredsrörelse är stark

Tidningen Tro & politik besökte vårt möte på ABF-huset den 20 mars. I artikeln kan vi läsa:

– Löfven borde snarast sätta sig på flyget till Israel, och det innan han blir statsminister. Det blir så tungt entourage när man är statschef, säger Göran Persson när Socialdemokratiska Israelvänner bjöd in honom för att prata om sin personliga relation till Israel.

– Jag talar för en stor grupp inom det socialdemokratiska partiet när jag talar för Israel, som vi har så starka känslor inför. Jag menar att vi måste diskutera den här frågan och vara nyanserade och våga vara kritiska.
Tidigare S-partiledaren Göran Persson hade ett tydligt budskap inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm i förra veckan. Socialdemokraterna måste förbättra relationerna med staten Israel.
– Det finns en stark fredsrörelse i Israel och den måste vi ha en relation till, annars blir vi enparts företrädare, säger han.
Göran Persson menar att det tydliga ställningstagandet mot Israel har gjort att Sverige och Europa missar utrikespolitiskt inflytande i arabvärlden.
– Vi har vänt oss bort från den här delen av världen för att vi bara lyssnat på en part. Vi ska komma ihåg att trots att Israel har varit i krig sedan 1960-talet så är Israel den enda fungerande demokratin i den här delen av världen än så länge.

Göran Persson understryker att hans hållning i konflikten mellan Israel och Palestina är en tvåstatslösning och att 1967 års gränser ska gälla. Han är övertygad om att konflikten får en lösning under hans livstid.
– Jag tror att staden Jerusalem blir en svår nöt att knäcka, men bosättningar och gränsdragningarna tror jag går att lösa ganska enkelt, säger Göran Persson.

Men han ser i dag inget politiskt ledarskap – varken palestinskt eller israeliskt – som är starkt nog att blåsa liv i fredsprocessen. Därför menar Göran Persson att svensk socialdemokrati bör stötta de försvagade folkrörelserna och systerpartiet i Israel.
– jag tycker att Stefan Löfven så fort som möjligt ska göra en resa till Ramallah. Han kommer bli förvånad över hur mycket han har gemensamt med dessa människor.