Hoppa till innehåll

Isaac Herzog ny ledare för Avoda

Sammandrag ur Haaretz 22.11 – 25.11.13

Isaac Herzog ny ledare för Avoda
Israels arbetarparti Avoda valde i primärvalen 21 november knessetledamoten Isaac Herzog till ny ordförande i en jordskredsseger över sittande oppositionsledaren Shelly Yacimovich med mer än 60 % av rösterna. I reella tal var Herzogs vinstmarginal dock inte mer än några tusen röster.

”Vi inleder i dag en resa för att förändra bilden av staten Israel, ” sade han i ett uttalande efter segern.

Herzog är knessetledamot sedan 2003, och tjänstgjorde tidigare i regeringar som minister för bostäder och byggande, minister för turism, minister för välfärd och social service, minister för diasporan och kampen mot antisemitism. Han är 53 år gammal, och kommer från en välkänd politikerfamilj med Israels sjätte president Chaim Herzog som far och Abba Eban som morbror. Han bär smeknamnet ’Bougie’.

 

Omröstningen, där enbart Avodas registrerade väljare deltog, var i huvudsak en omröstning om Herzogs företrädares ledarskap. Shelly Yacimovich, en framträdande journalist som valde den politiska banan, var kontroversiell i partiet och förlusterna i det senaste knessetvalet gjorde inte saken bättre. Genom att fokusera på de sociala klyftorna i Israel lyckade hon samtidigt attrahera unga aktivister till Avoda, som annars, menar Haaretz Uri Misgav, sitter kvar i gamla mönster. Herzog är en mer traditionell israeliska politiker med starka band till partiets kärna. Han har, enligt Misgav, två val. Han kan mjuka upp den nuvarande oppositionslinjen för att få plats i regeringen, vilket skulle innebära dödsstöten för Arbeiderpartiet, men mer sannolikt är att han kvarstår som oppositionsledare i Knesset för att vinna tillbaka förlorade Avoda-väljare med en politik inriktad på säkerhetsfrågorna och social rättvisa.
En annan Haaretz-kommentator, Yossi Verter, menar att de aktiva i den sociala proteströrelse som bar fram Yacimovich den här gången avstod från att rösta som en följd av hennes bristande ledarskap. Herzog, däremot, är en allmänt omtyckt och respekterad politiker med bred politisk erfarenhet. Hans råd till Herzog är att göra som Meretz ledare Zahava Gal-On, som trots sin brist på karisma blivit en tillgång för sitt parti genom att hålla på ideologin och visa personlig integritet. Eftersom fredsförhandlingarna näst intill är stillastående brådskar det inte med att ingå i en regering för att åstadkomma fred. Herzogs kampanj var, påpekar Landau, inriktad på Avodas fredspolitik och Yacimovichs vägran att lyfta fram kraven på fred och ett upphörande av ockupationen i valplattformen.

Bara några dagar efter sin valseger uppmanades Herzog av Tzipi Livni, justitieminister och fredsförhandlare, att bilda allians för fred med hennes parti Hatnua som en motvikt till Yesh Atids Yair Lapid och Habayit Hayehudis Naftali Bennett. Hon menar att regeringen betalar ett högt pris för alliansen med de bägge partierna och att det nu är dags för en ny allians för fred. ”Vi har sex månader på oss att uppnå den permanenta fred med palestinierna som är en förutsättning för ett säkert, judiskt och demokratiskt Israel.”

Isaac Herzog förhåller sig dock kallsinnig till Tzipi Livnis invit. Han kallade Netanyahus regering för ”förlamad” och sa att han inte rekommenderade Netanyahu att ligga vaken i väntan på ett samtal från Herzog.

”Det är ingen idé att gå in i Netanyahus regering med dess nuvarande sammansättning. Har han en regering som kommer att gå med på att evakuera bosättningarna? Det här är en förlamad koalition. Det finns inga skäl att sitta med i den.”