Hoppa till innehåll

Debatt mellan Hen Mazzig vs Ariel Gold

Häromdagen genomfördes en debatt mellan Hen Mazzig och Ariel Gold på YouTube. Hen Mazzig är proisraelisk debattör och Ariel Gold är från organisationen Code Pink, och representerade ett antisionistiskt perspektiv.

I debatten fokuserade Mazzig mycket på judar med bakgrund i Nordafrika och Mellanöstern, och argumenterade för att det mestadels är judar från västvärlden som är antisionister. Han beskyllde därmed dessa för att vara privilegierade som kan föra en sådan diskussion (detta eftersom de kan fortsätta sina liv i USA och Europa, medan judar med bakgrund i Nordafrika och Mellanöstern inte kommer kunna leva fria liv utan Israel).

Gold å andra sidan fokuserade sina debattinlägg på att kritisera vad hon menar att sionismen utvecklats till — nämligen en stat som bryter mot palestiniers mänskliga rättigheter, som på ett rasistiskt vis ger mer rättigheter till en folkgrupp än en annan, och att det inte går att kombinera en judisk stat med att vara demokratisk och ge lika rättigheter till alla.

Det var tanken att mötet inte skulle innebära att parterna skulle försöka vinna över respektive motpart, utan att de skulle hitta gemensamma hållningar i en konstruktiv dialog. Det här uppnåddes inte alls, och det blev mycket pajkastning och mer eller mindre medvetna missförstånd av motpartens hållning.

Det kan ändå vara intressant att se diskussionen för att få inblick i var två relativt framträdande judiska debattörer står och hur de argumenterar.