Hoppa till innehåll

Debattartikel i Svenska Dagbladet: Gick det så snabbt att glömma 7 oktober?

Artikeln är publicerad i Svenska Dagbladet: Gick det så snabbt att glömma 7 oktober?

Fyra debattörer från olika social­demokratiska organisationer skriver på SvD Debatt den 10 februari att handelsavtalen med Israel ska frysas.

Det genomgående spåret i uppropet är att bara belysa och fördöma Israels krigföring. Inte ett ord nämns om Hamas, inte heller om de israeler som dödades i Hamas massakrer. Gick det verkligen så snabbt att glömma 7 oktober – det näst största terror­angreppet i modern tid, det största massmordet på judar sedan Förintelsen?

På grund av den obefintliga empatin med israeliska judar, så missar debattörerna att ställa frågan: varför krigar Israel i Gaza? Tar man inte med det i beräkningarna så undflyr man också möjligheten att lösa konflikten. Debattörerna vill använda ekonomiska påtrycknings­medel, men ekonomin är inte alls kopplad till Israels drivkraft i konflikten. Det som är Israels drivkraft är att befria alla som tagits som gisslan, samt att säkerställa att Hamas inte kan utföra liknande attacker igen (vilket de gång på gång sagt att de vill).

Sara Kukka-Salam, Annika Strandhäll, Lisa Nåbo och Elfva Barrio skriver att de vill uppfylla EU:s vilja. EU går dock inte alls på den ensidiga linje som debattörerna gör, tvärtom. Så här löd pressmeddelandet i samband med det senaste kravet på vapenvila: ”Parlamentet kräver att alla som hålls som gisslan omedelbart friges och en upplösning av terrorist­gruppen Hamas.” Det är ett givet krav: I Hamas stadgar (och till med barnprogram) har gruppen uppmanat till att döda alla judar. Där blir det knappast aktuellt att kompromissa och mötas på halva vägen.

Hamas har utan tvivel skapat ännu en katastrof för det palestinska folket, och det israeliska. Antalet döda har ökat ytterligare bara på några dagar. Israel uppger att hälften av alla dödsoffer är milismän från Hamas. Givetvis kan och bör man ifrågasätta sådana siffror. Riktigt bisarrt blir det dock när S-debattörerna påstår att alla 26 000 som dödats i Gaza är ”civila palestinier”. Det finns visserligen en paroll om att terrorister är frihetskämpar i vissas ögon, men de bör hur som helst knappast räknas som civila.

Det finns en motsvarande och lika bisarr syn bland andra propalestinska debattörer. Den granskande journalisten Sofie Löwenmark har avslöjat hur svenska propalestinska organisationer fört fram att det inte finns civila israeler alls (och att alla därmed är legitima mål): ”I Israel är alla militärer”, hävdar de.

De handelsavtal som EU har förespråkar mycket riktigt mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Avtalet är dock inget som är förmånligt, specifikt för Israel. Det finns handelsavtal även med Palestina (Palestinas demokrati­index ligger på 3,86 medan Israel uppnår 7,93). Där är det ironiskt nog bristen på demokrati som gör att handels­avtalet kan upprätthållas. Det var nämligen Hamas som vann det senaste valet, men på grund av Palestinska myndighetens auktoritära styre har Hamas hindrats från att styra även på Västbanken. Den palestinska myndigheten har, trots alla bevis om krigsbrott och våldtäkter, ännu inte tagit avstånd från Hamas massaker. Över 70 procent av palestinierna stödjer massakern, och Hamas får nu dubbelt så höga opinions­siffror som Fatah. Vad gäller att pressa parter till förhandlings­bordet, så blir det alltså uppenbart att pressen inte bara ska riktas åt ena hållet.

Den här ensidigheten är sedan gammalt. Vi har följt skandalerna med företrädare för SSU som ropat “krossa sionismen” och att de hatar Israel (ett hat som aldrig riktats mot ett ickejudiskt land). Men faktum är att även toppskiktet har liknande åsikter. Både SSU och Palmecentret har argumenterat för att ”bli av med ockupationen helt och hållet”. Gång på gång har man dock samtidigt argumenterat för att ockupationen startade 1948 (snarare än 1967). Att bli av med ockupationen blir då synonymt med att bli av med Israel. Talet om tvåstats­lösning ses i sådana kretsar som en tillfällig åtgärd, innan hela Israel ska förgöras.

Fred kräver empati med både palestinier och israeler. Den finns hos stora delar av resten av Social­demokraterna.