Hoppa till innehåll

Debatt om Israel med Veronica Palm i Tidningen Rörelsen

Veronica Palm skrev nyligen en artikel i Tidningen Rörelsen med de argument som brukar föras fram från palestinskt håll. I artikeln nämns också medkänsla med de judar som dog under nazismen. Vi för dock fram att man även måste lyssna på de judar som lever i dag, bland annat de israeliska socialdemokraterna. De erbjuder insikter som måste finnas som komplement för att man ska få en rättvis bild av konflikten.

Här är vår replik, för de som inte är prenumeranter på tidningen:

Vi måste lära av dagens israeler

Veronica Palm skriver den 12 maj om en väg framåt för fred i Israel/Palestina. Det är hedervärt att lyfta betydelsen av antisemitism; hur den bidragit till judarnas lidande, och till att Israel grundades. Det är inte alla debattörer som förstått hur en kamp mot rasism och en kamp för Israels rätt att finnas till hänger ihop.

Jag är dock övertygad om att även dagens judar har något viktigt att bidra med. Några av dessa är våra meningsfränder, de israeliska socialdemokraterna. Därifrån kan man få insikter som dessa:

Konflikten pågick redan innan Israel grundades. Judarna utsattes för våldsamma attacker i området redan på 20- och 30-talet. De arabiska ledarna motarbetade judisk invandring och vägrade tanken på en tvåstatslösning. En av dem samarbetade med Hitler. Israels socialdemokratiske premiärminister David Ben-Gurion kunde konstatera: ”Hade delningen blivit av så hade vårt folks historia sett annorlunda ut och sex miljoner judar i Europa hade inte blivit dödade – de flesta hade varit i Israel.” Israel bildades alltså inte tack vare Förintelsen, utan trots Förintelsen.

Att stödja Israel behöver heller inte handla om skam och skuld. Jag själv är född 1979 och är antifascist – jag har ingen skuld i vad Nazityskland gjorde. Medkänslan med israeliska judar kan även baseras på solidaritet.

Fredsprocessen har störts ut även av de grupper i Palestina som är mot tvåstatslösningen. Den andra intifadan planerades långt innan besöket på Tempelberget (Sharons promenad var dessutom godkänd av den palestinska ledningen). Inspirationen kom från Hizbollahs konflikt med Israel på 80- och 90-talet (som precis avslutats). Hizbollah tog åt sig äran, och Hamas tänkte att självmordsattacker kunde göra samma nytta för dem. Sammanlagt dödades över tusen israeler under dessa år.

Fred följer med rättvisa, och en rättvis syn på konflikten måste även inkludera insikter från våra socialdemokratiska vänner i Israel.

Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner