Hoppa till innehåll

Debatt i Dala-Demokraten: Kajsa Ekmans bundsförvanter är ”krigsaktivister”

Kajsa Ekman ställer en fråga i Dala-Demokraten 31/12: Varför förhåller sig folk inte till Israel på samma sätt som Ryssland? Svaret är enkelt: Det är helt olika konflikter.

Ukraina har aldrig tagit sig in i Ryssland med tusentals beväpnade män där de våldtagit och dödat civila så som Hamas gjorde den 7 oktober. Ukraina har aldrig deklarerat att målet är att utplåna Ryssland. Det har däremot Hamas och Iran gjort mot Israel. Så man kan snarare se Ukraina som parallellt med Israel – det är en stat som hotas till sin existens, det är en stat som dess fiender utmålar som ”nazistisk”, och det är en stat som fördöms av samma fiender hur de än försvarar sig. Zelenskyj gör samma paralleller och har liknat Hamas attack vid Rysslands invasion: ”Den enda skillnaden är att det är en terroristorganisation som attackerar Israel, och en terroriststat som attackerade Ukraina.”

Särskilt oseriösa blir ankagelserna med tanke på att Kajsa Ekman argumenterat i linje med en prorysk retorik. På grund av detta drog Dagens ETC en tydlig linje: Kajsa Ekman får aldrig mer skriva för tidningen. Nu ser hon framför sig att ETC ska ”svepas bort” (tillsammans med andra medier som verkar i de mest demokratiska länderna i världen).

Analysen är att ”väst nu är moraliskt bankrutt” och att det skulle vara ett rättesnöre vad som “trendar och hyllas på TikTok”. Jemen förs fram som förebild, ett land vars demokratiindex ligger på 1,95 av 10. Sveriges ligger på 9,39. Israel på 7,93 och dess grannländer mellan 1,43 och 3,86. Det så hatade USA har 7,85 – vilket ändå är lågt i jämförelse med andra västländer. Inte ens den etablerade vänstern eller vänsterradikala politiker som Bernie Sanders ska skonas. Den vänster som Ekman efterfrågar – en som ska vara mer extrem, ”på sidan av den etablerade vänstern”, den finns redan – i form av Proletären och det Stalinvänliga Kommunistiska Partiet, före detta Kplm(r).

Ekman förskönar också de antisemitiska och våldsbejakande demonstrationer som förekommit, genom att kalla de medverkande för propalestinska fredsaktivister. I själva verket hyllar dessa demonstranter intifada, väpnad kamp och krig mot Israel. Genom Hamas attack har de fått vad de önskat sig. De hade kunnat önska sig diplomati och tvåstatslösning, men valde krig. Det viktiga tycks inte vara palestiniers liv och frihet, utan att krossa Israel. Och det viktiga tycks inte vara demokrati, utan att krossa väst. Den demokratiska vänstern måste stå upp mot detta, annars står vi näst på tur att ”svepas bort”.


Debattartikeln är publicerad i Dala-Demokraten 8 januari 2024: Ekmans bundsförvanter är ”krigsaktivister”