Hoppa till innehåll

Antisemitiska slagord under protesterna i USA

Under demonstrationerna mot rasism och polisvåld i USA har det kommit fram att alla deltagare inte alls är antirasister. Tidigare har det kommit rapporter om att synagogor klottrats ner med slagord om att ”Befria Palestina”. Nu har demonstranter även börjat flytta fokus så att agendan ska bli ytterligare antiisraelisk (se bland annat vårt förra inlägg). Enligt de senaste rapporterna har det även skrikits antisemitiska slagord (se artikeln här).

En sorglig del i detta är att många inom vänstern är så dåligt insatta i kampen mot antisemitism att de inte förstår eller håller med om att slagord om att Israel dödar barn är antisemitiska. De menar att det dör barn i exempelvis Gazakrigen, och att det därmed är ett faktum att ”Israel dödar barn”.

Anklagelsen att Israel dödar barn är dock en fortsättning på den så kallade blodsanklagelsen som kretsar kring att judar skulle döda kristna och andra barn i religiöst syfte. Dessutom så dör det givetvis barn i alla krig, men det är bara det krig där den som utfört handlingen är jude som fördöms.

När det gäller ”faktaargumentet” kan man jämföra med andra rasistiska argument kring att vissa folkgrupper eller religioner är besudlade av kriminalitet, våldtäktsmän, terrorism osv. Faktamässigt sett så finns det naturligtvis kriminella, våldtäktsmän och terrorister i alla grupperingar i samhället, och således även i den utpekade. Men det är ju knappast antirasistiskt att skrika slagord mot dessa företeelser och bara peka ut en religion/folkgrupp.

Så, antirasism ska vara antirasistisk. Ska det vara så svårt att förstå?